La manta màgica
–recerca–

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]La manta màgica és una activitat de dramatització per introduir, des de la imaginació i el joc, la idea d’escenari als infants. Com a protagonista principal utilitzarem una manta de muntanya de les daurades d’una banda i platejades de l’altra (que trobarem en qualsevol botiga d’esports o fins i tot farmàcies). Aquestes mantes són espectaculars a la vista i al so i són, per tant, un element sensorial i estètic important de cara a provocar l’interès i la curiositat dels infants.

Qui condueixi l’activitat ha de tenir cura de com presenta la manta: la podem portar amagada i mostrar-la amb gran misteri, ens podem inventar una història sobre una troballa que hem fet en qualsevol espai del nostre entorn, o la podem col·locar al centre d’una rotllana on després seure amb els infants. En tot cas, com descobreixen els infants la manta és molt important, ja que és màgica i, per tant, extraordinària!

Un cop hem presentat la manta hem de trobar entre totes i tots una paraula màgica per desplegar-la i col·locar-la a terra i al centre del grup assegut en rotllana. La paraula la poden inventar els infants o la pot proposar la dinamitzadora: “Crideu ben fort, MANTA MÀGICA, MANTA MÀGICA, MANTA… DESPLEGA’T!”, per posar només un exemple.

Un cop assegudes i amb la manta al mig és el moment de fer silenci i observar bé la manta mentre la dinamitzadora ens explica els seus “poders”. Cada cop que repetim la paraula màgica i si trepitgem la manta, ens convertirem en allò que vulguem: ballarins, robots, animals, follets i tots aquells altres personatges que ens puguem imaginar. Quan sortim de la manta l’encanteri desapareix i tornem a seure. Qui és a la manta és l’actor/actriu, qui queda assegut/da fa de públic. La dinamitzadora els mostra als infants que això és cert: “En què voleu que em converteixi?”, els infants responen, criden la paraula màgica i la dinamitzadora entra a la manta i es converteix en allò desitjat mostrant que la manta té poders i servint d’exemple als infants de com es desenvoluparà l’activitat.

De cara als actors/actrius cal tenir en compte que sortir a l’escenari pot resultar difícil en un inici. Per això, es recomana que les primeres vegades els infants surtin en petit grup i mica en mica, segons passi el temps o ells/elles mateixes vagin manifestant-se, vagin sortint amb menys persones fins a sortir sols. Cal tenir en compte que hi ha qui de seguida vol sortir sol, qui només vol sortir en parella o qui només vol fer de públic. Totes aquestes decisions cal que es respectin i s’han de prendre com a indicadors claus de cara a l’observació dels infants.

Fer de públic també és molt important. A vegades, qui surt decidit/da a l’escenari té dificultats per mantenir-se en silenci un cop assegut/da, mentre que aquell/a que no es decideix a sortir segueix amb interès i concentració totes les actuacions dels companys i les companyes. Cal també recollir la informació que ens permet observar aquest altre indicador i donar tanta importància a allò que passa a la “platea” com allò que passa a l’escenari.

L’activitat pot incorporar tantes variacions o sorpreses com tantes vegades i a tants llocs diversos es faci. Es recomanen grups d’un màxim de 8 infants (es poden anar fent rondes de grups de 8 mentre la resta del grup fa una altra activitat), col·locar-se en un espai ampli i net (lliure d’altres distraccions) i preveure temps suficient per a cada grup (potser mitja hora en una primera presentació, tot i que cal que el temps es pensi segons els grups i la situació de cada lloc on es decideixi dur a terme l’activitat).

La manta màgica pot introduir-se com a joc puntual, esporàdic o de procés. Aquesta activitat resulta també adequada per representar sobre la manta aquelles altres consignes, codis o jocs dramàtics que haguem pogut dur a terme en altres ocasions o sessions de dramatització. Si, per exemple, en altres sessions hem fet mim, hem ballat o hem creat personatges, a l’hora de presentar la manta màgica podem aprofitar per recordar-los i representar-los sobre aquest nou escenari màgic. Aquest podria ser, també, un bon pas previ abans de preparar els infants a pujar a un escenari “de veritat”.

Amb els infants del Roure Gros vam representar gossos, robots i ballarins/es. Vam introduir també les diferents qualitats expressives del moviment a través de representar els nostres personatges en càmera lenta i, per iniciativa dels mateixos infants, vam investigar la combinació de diferents trets dels personatges interpretant, per exemple, un gos robot, una ballarina gos…

 

Recordem

Activitat: La manta màgica

Àmbits específics:

  • Representar sobre l’escenari, assistir com a públic a una representació.
  • Cos, expressió i moviment

Edat: 3-6

Organització de l’espai: Assegudes/ts en rotllana amb la manta al mig. Espai ampli i net lliure de possibles distraccions.

Material: Una manta de muntanya (tèrmica) de les daurades i platejades que trobarem en qualsevol botiga d’esports.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

...